Stødige grilltips til nybegynnere

Alle griller. Hele tiden, virker det som. Du har kanskje vokst opp med en familie som levde på grillmat hele sommeren, men barna fikk aldri komme i nærheten av den glovarme grillen. Siden den tid har du satset på minigrill i parken. Nå har du terrasse og forventningene til, og lysten på ekte grilling er større enn noen gang tidligere. Ikke få panikk! Her har du en guide for nybegynnere som skal kjøpe sin første grill og preparere sitt første grillmåltid. Slapp av og gjør dette til din bibel, med tiden vil du garantert kjenne deg som en grillproff. Til og med proffene trenger tips – sjekk de mer avanserte tipsene her.

Når du skal kjøpe grill

Tenk deg om hva du behøver og hva du har råd til. Ikke la deg forlede av dyktige selgere som vil selge deg «opp» til den mest fancy modellen de har. En middels stor kulegrill er det beste valget for noen som aldri har grillet før. Den er lett å bruke, lett å holde ren og krever ingen simsalabim. Velg en grill med lokk, en solid grillrist og enkel montering. Et termometer i lokket og lagringsplass inne i grillen er også funksjoner det er verdt å bruke litt mer penger på. Om du kjenner noen som griller mye, be dem om råd. De vil gi deg en mye ærligere og relevant mening enn den beste selger i verden. Her er den amerikanske kåringen av 2015 beste griller – kanskje noe for deg?

Opptenning

Det enkleste er å bruke en god tennvæske eller en elektrisk grillstarter. I den senere tiden har elektriske grillrør blitt mer og mer populære, men som nybegynner kjenner du kanskje at du er mer komfortabel med den gode gamle tennvæsken. Følg denne guiden steg for steg:

  • Bygg en pyramide av kullet i midten av grillen. Hell rikelig med tennvæske over.
  • La væsken absorberes inn i kullet før du forsøker å tenne på. Dette tar minst 10-15 minutter. Dette gjør at du lettere får fyr og at kullet brenner lengre. Før du tenner på, heller du på litt tennvæske til.
  • Ikke bli utålmodig. Vent til kullet har fått et hvitt askelag på utsiden. Først da kan du bruke en liten rake til å fordele kullet utover i grillen. Lag to soner, én til direkte grilling og én til indirekte grilling.
  • Husk at hele denne prosessen tar rundt 45 minutter fra start til finish, så begynn i tide!

Skulle du prøve deg på en grillstarter krever dette at du har el-uttak på terrassen, eller en lang skøytelednining. Slik går du frem:

  • Sett grillstarteren på grillristen og plugg den inn. Hell kullet over i røret.
  • Legg et par opptenningsbriketter eller litt avispapir under starteren og fyr på.
  • Du vil se at kullet er klart når det får et tynt lag hvit aske på utsiden. Dette tar mellom 20-40 minutter avhengig av hva slags kull og hvor mye av det du bruker.
  • Hell kullet ned i grillen og fordel det i ønsket form. Bruk aller helst beskyttelseshansker så du ikke brenner deg.

Klart for grilling!

Ha tålmodighet og vent til grillen er skikkelig varm før du legger på maten. Husk å olje både mat og grillrist før du starter, slik at maten ikke setter seg fast. Utstyr deg med en solid klype slik at du ikke brenner deg når du snur og flytter på maten. Sjekk vår utstyrsguide her! Det er også viktig å ikke stikke hull på kjøttet under steking, da vil nemlig all saften renne ut og du får tørre biffer som resultat. Bruk gjerne et steketermometer til å holde kontroll på hvor langt i stekingen kjøttet har kommet. Dette er særlig til god hjelp når du steker kylling. Kylling er en luring som har lett for å enten bli for lite eller for mye stekt. Dersom du vil imponere med grillspyd, forsøk å velge ingredienser som har mer eller mindre lik steketid. Da får du grillspyd som er jevnt stekt og unngår at noen av bitene blir tørre mens andre kunne hatt godt av noen minutter til over glørne. For de fleste ting du tilbereder på grillen gjelder de samme prinsippene:

  • La kjøtt tempereres før du legger det på grillen. Skal du marinere bør du helst gjøre det over natten, men minst i 2-3 timer. Fisk behøver litt mindre tid på å ta til seg de gode smakene.
  • Stek først på sterk direkte varme på begge sider for å oppnå den gode stekeskorpen som holder saftigheten inne i kjøttet. Deretter kan indirekte varme stå for ferdigstekingen.
  • Unngå å salte før steking, dette trekker saftigheten ut og gir et tørt resultat.
  • Du kan med fordel la maten hvile noen minutter før servering på et lunt sted.

Glem ikke tilbehøret

All grillmat behøver et side-kick på fatet. Finn ideer til enkelt tilbehør som kan forberedes på forhånd eller på grillen, så slipper du følelsen av å ha to armer for lite. Dersom du lager mat til mange kan du med fordel velge retter som er enkle å forberede i større volum, som for eksempel en frisk grønn salat med cherrytomater og olivener, potetsalat eller pommes frites. Har du bare et par gjester kan du slå til med mer innviklede retter, eller ting som må tilberedes individuelt per porsjon. Jo fetere grillmat du har på grillen, jo lettere bør tilbehøret være. Husk at mange desserter også kan tilberedes på grillen! Trenger du inspirasjon? Sjekk denne siden for deilige tilbehørsretter til grillmaten.

Rengjøring

Du sparer deg selv mye tid og frustrasjon om du rengjør grillristen mens den fortsatt er varm. Børst godt med en stålbørste beregnet på grill og tørk av med en fuktig klut. Dersom du har kullgrill bør du fjerne kullet og skrape bort rester av mat og fett som har satt seg nede i grillen. Bruk egnede produkter sammen med en sammenrullet ball av aluminiumsfolie og tørk til slutt av med en klut med såpevann. Glem ikke utsiden! Dekk til grillen med et overtrekk når den ikke er i bruk for å unngå rust og skitt.