Hvordan grille kjøtt som en proff

Noen tror det er enkelt, andre tror det er så vanskelig at de vegrer seg for å prøve. Man kan bli litt nervøs av kiloprisen, men om man tar hensyn til hvor tykt kjøttet er og følger noen enkle retningslinjer er det en smal sak å servere kjøtt grillet til perfeksjon. Finn inspirasjon til hva du kan servere sammen med kjøttet her.

Suksessen starter i kjøttdisken

Om du kjøper kjøtt hos slakter, kan du godt forklare hvordan du vil tilberede kjøttet for å få det best egnede stykket. Mer fett i kjøttet gjør det enklere å få til et saftig resultat på grillen. Tykkere stykker krever lengre tid, men holder også bedre på saftene. I butikken bør du gå for de stykkene som er nærmest utløpsdato, de er nemlig mye mørere og vil ha mer og bedre smak enn de nyere pakkene.

Riktige forberedelser er viktig

La kjøttet få ligge på kjøkkenbenken til det når romtemperatur. Legg aldri kjøleskapskaldt kjøtt rett på grillen. Dette gir bedre smak og jevnere steking. Bruk hendene til å kna kjøttet litt for å myke opp muskler og vev, men slå det ikke fordervet. Marinade krever noen timer for å virkelig trekke inn i storfekjøtt, så la det aller helst ligge over natten for best og mest smak. Prøv gjerne noen av disse spennende marinade-oppskriftene. Tørk av overflødig marinade før steking, så får du et mye jevnere stekeresultat og du hindrer glørne i å blusse opp fordi det drypper marinade fra kjøttet. Om det er mye overskuddsfett på kjøttet bør du vente til etter steking med å fjerne det. Dette gjør at kjøttet holder seg saftigere i løpet av steketiden. Skjær små snitt i kanten på koteletter, svinekam og flintstek for å hindre at de krøller seg når du legger de på grillen.

Vern om saftigheten med livet ditt

Vent med saltet til etter steking. Salt trekker ut væsken og etterlater kjøttet tørt og trist. Bruk bacon som et skjold rundt magert kjøtt. Dette vil bevare saftigheten og gi kjøttet en deilig smak. Bruk klype og stikk aldri, aldri en gaffel i kjøttet mens du griller. Mangler du riktig utstyr? Sjekk denne guiden til det beste grillutstyret. Da lager du et utgangssår hvor alle saftene kan stikke av. Kjøttet vil ende opp både tørt og smakløst som et uheldig resultat av denne behandlingen. Klypen vil også hindre deg i å brenne dine stakkars fingre og kan også brukes til å teste hvor langt stekingen har nådd. Om du møter null motstand med klypen betyr det at kjøttet fortsatt er rått. Jo mer motstand du får når du klyper, desto mer stekt er kjøttet. Ekspertene bruker gjerne et steketermometer. Når kjernetemperaturen er 55 grader kan man være sikker på at kjøttet fortsatt er rødt, ved 59 grader er kjøttet rosa og ved 70 grader er det fullstendig gjennomstekt. Gi deg før temperaturen når 60 grader for det saftigste resultatet. La alltid kjøttet få hvile noen minutter før servering.

Lurer du på triksene til vellykket grilling av fisk og fjærkre? Gå ikke glipp av denne leksjonen!