Grill som en proff

Lær deg disse triksene for å grille som en profesjonell grillmester! Det meste er sunn fornuft, men det kan ofte være greit å lese, slik at man har det klart for seg før grillen skal fyres opp. Det viktigste er uansett at du ikke brenner maten, så se til at flammer ikke forekommer. Du vil ha varme, ikke ild. Pass på så du ikke brenner deg og at grillen står på en trygg overflate der ingen kan velte den eller springe inn i den. Dette er ekstremt viktig særlig om det er barn i nærheten. Se an kjøttet du skal grille med tanke på varme og steketid, bruk gjerne termometer. Sett i gang, øvelse gjør mester!

Kull, briketter eller gass?

Den største forskjellen på kull og briketter er at briketter ofte koster litt mer, men brenner til gjengjeld lengre. Kull brenner mer intensivt og er perfekt til grilling av tynne kjøttskiver, fisk og pølser. Råvarer som skal grilles kort og over sterk varme blir best med kull. Briketter er geniale når du skal tilberede mat som behøver lang tid på grillen, for eksempel kylling, entrecôte eller spareribs. Mange mener at gassgriller ikke gir samme gode grillsmak som kull. Ikke alle er enige, men om du ønsker ekstra røket smak kan du pakke inn trespon fra eik, alm eller frukttrær i aluminiumsfolie og legge over brennerne.

Ha tålmodighet

Vær tålmodig når du griller. Det er viktig at du lar tennvæsken trekke godt inn om du griller med kull. Vent gjerne 5-10 minutter før du tenner på. Når du har fått fyr tar det minst 20 minutter før glørne når ideell varme. Kullene skal være helt dekket av aske og alle flammer skal være borte. Sjekk ved å holde hånden over glørne. Når du ikke kan holde hånden der i mer enn et par sekunder er grillen klar. Det er viktig at risten også får varmet seg opp, så la den ligge på mens du venter på riktig temperatur. For å hindre at maten setter seg fast, bør du se til at grillristen er riktig varm, og ikke minst ren, når du begynner grillingen. Rengjør risten med en stålbørste når den er god og varm og vent 5 minutter før du legger på maten. For å ikke kvele glørne, bør du begrense mengden mat du griller om gangen.

Velg en solid grillrist

Mange grillentusiaster hevder at en bra grillrist er veien til suksess. Den enkleste grill kan gi strålende resultater bare du anvender en solid stålrist. Du kan sjekke kvaliteten ved å se på hvor tykke rillene i risten er. Jo tykkere riller, jo bedre kvalitet. Tykkelsen i rillene gjør at risten holder bedre på varmen og gir dessuten flotte grillstriper.

Direkte eller indirekte grilling?

Det er bra å vite når du skal anvende direkte og indirekte grilling. Den beste tilnærmelsen er å se an tykkelsen på kjøttet. Ved direkte grilling plasserer du maten direkte over glørne, eller brennerne om du bruker en gassgrill. Dette er perfekt for skivet kjøtt, hamburgere, fisk, reker eller andre matvarer som krever kort og intens grilling. Indirekte grilling er som beskrivelsen antyder å legge maten litt på siden av glørne eller gassbrennerne. Dette egner seg best for større kjøttstykker, hele kyllinger eller andre matvarer som krever en lengre tilberedelsestid. Husk at grillingen ikke går raskere bare fordi du legger kjøttet direkte over glørne. Det du får i stedet er et kjøttstykke som er brent på overflaten og rått i midten. Et godt tips er å alltid ha et svalere område på grillen, uten glør. Hit flytter du maten om det blusser opp flammer, eller kjøttstykker som kan ha godt av å hvile seg litt før servering. Det er også en bra plass å gjøre av maten som er klar til servering, slik at du kan servere større mengder mat samtidig uten at noe blir kaldt i mellomtiden.

Bruk lokket

Om du har lokk på grillen, bruk det! Lokket hjelper til å gi deg jevnere temperatur og steiking, samtidig som du skaper et mer kontrollert grillmiljø. Om grillen i tillegg har termometer i lokket, sparer du deg selv for enda flere bekymringer. Da vet du hele tiden hvor varmt det er inne i grillen, uten å stadig vekk måtte løfte på lokket for å sjekke. En annen fordel er at du får mer autentisk grillsmak på maten ettersom du ikke lufter ut grillrøyken hele tiden. Prøv deg frem med smaksettere i tillegg til den naturlige røyken. Du kan anvende urter eller spesialtilpasset røykspon av ulike tresorter, som setter en deilig smak på kjøttet. Pass likevel på at ventilasjonen er tilstrekkelig. La ventilen i lokket alltid være åpen og reguler temperaturen kun med ventilen under grillen. Om det ikke finnes nok ventilasjon risikerer du å kvele glørne og slukke grillen.

Steketermometer

Om du ikke har termometer i lokket, eller om du vil sjekke temperaturen på kjøttet du steker, bør du skaffe deg et digitalt steketermometer. Det er faktisk ikke så lett å vite når kjøttet er gjennomstekt, men med et steketermometer har du et ess opp ermet. Da kan du nemlig se den eksakte kjøttemperaturen uten å måtte skjære i kjøttet og miste verdifulle kjøttsafter. Det finnes et stort utvalg bra termometre i flere ulike varianter – med eller uten ledning, samt varianter som kan kobles til smarttelefonen din! Sett deg inn i steketemperaturene på det du skal lage på forhånd, eller ha en liten liste ved siden av grillen, så har du full kontroll.

Ha riktige redskaper

Utstyr deg med riktige redskaper før du setter i gang med grillingen. En lang grillklype i metall tåler høy varme og gjør at du kan snu både mindre og større kjøttstykker uten å brenne deg på fingrene. En stålbørste i metall gjør at du lettere kan rengjøre grillen både før og mens du griller. I tillegg finnes det utstyr som ikke er livsviktig, men som skaper utrolige smaksopplevelser. Prøv en grillplanke i ubehandlet tre som du legger direkte på risten over kullet. Kjøttet bør grilles litt i forveien før det legges på planken. Treplaten vil bli litt svidd på undersiden, men kan likevel brukes flere ganger. Smaken treet gir fra seg er rett og slett fantastisk. Du har kanskje ikke tenkt tanken, men du kan faktisk lage pizza på grillen ved hjelp av en pizzasten. Anvend en tykk flat naturstein og legg den på grillristen direkte over glørne. Dette gir en jevnere varme og bedre kontroll på stekingen.