Inspirasjon og tips til neste grillaften

Du har en grill, og du har en sulten gjeng som kommer på besøk – eller kanskje du bare ønsker å finne på noe spenstig. Hvor skal du så gå? Vi har jo en rekke tips her på grillhagen.com, men våre venner over på toppblogg har og anmeldt en matblogg de fleste kjenner til: Trines matblogg. Og dette fikk oss til å tenke på hvor mange gode, og noen dårlige, matblogger som finnes der ute.
Trines matblogg kom naturlig nok godt ut av det, les mer hos dem, og la deg inspirere.

Men, hva kan vi tipse deg til? La oss se på noen tips for å få en bedre grilling!

Beregn nok tid, og legg grunnlaget for en herlig kveld.

Kullgrill er gøy, men den krever også sin tid. Det tar snaue halvannen time fra tennvæsken er på kullen til du kan hive på maten, så det er heller dumt å fyre opp etter at du har dekket bordet! Aller verst er det å vente til gjestene har kommet. Ha dette klargjort i god tid.

For å få det beste resultatet med kullgrillen må du og gjøre den klar:

  • Skrap av risten med en grov børste for å fjerne det verste som ligger igjen etter sist grilling.
  • Fyll med kull, men la det være litt luft mellom kull og rist.
  • Fyll opp 2/3 av grillen med kull, og la 1/3 være uten. Slik kan du lettere styre temperatur på maten.
  • Legg på rista før du tenner opp, slik blir den varm!
  • Vent en snau halvtime mellom tennvæske til du tenner på.
  • Og, når du så tenner opp så la det brenne i en lengre periode før du griller. La kullet få et hvitt lag og være glødende før du starter opp. Det er her du skal grille, ikke på flammer.

Ha alt av utstyr klart, og bruk rett til rett mat

Når du først starter å grille maten, ja så går det fort. Ha derfor alt av utstyret klart og fremme: Grillklype, fat, tilbehør og ikke minst maten selv!

Ha alt av utstyr klart når du skal begynne å grille: grillklype, fat og form, grillmaten, olje til pensling, marinader og tilbehør.

Husk også at klype er til pølser, spidd og koteletter. Mens fisk, kjøtt og grønnsaker bruker man en stekespade til å snu for å ikke klemme det i stykker.

Hviletid

Mange av matrettene blir bedre når de får hvile litt. Pølser trenger ikke hvile, men ytrefilet for eksempel har godt av å hvile litt før den spises. Det samme gjelder fisken.

Hvis du har gassgrill

Denne skal alltid tennes med et åpent lokk, slik ser du at brennerne du har startet opp faktisk fungerer og brenner. Deretter kan du lukke lokket og få opp temperaturen. Du trenger snaue 150 grader under lokket før du begynner å legge på grillmaten, og da forsvinner også alle bakteriene. Med flere bluss kan du også lettere styre blant høy, lav og indirekte varme.