Opptenning uten tennvæske

For mange er den verste delen av hele grill-hendelsen selve opptenningen. Du har selv stått der med klamme hender, en tom flaske tennvæske, gjester som allerede begynner å lure på hvor maten blir av og ikke et eneste tegn til at kullet vil ta fyr. Når du endelig får tent opp, grillet og servert maten, smaker det mer tennvæske enn noe annet. Det kalles bortkastet matlaging! Prøv disse tipsene om du er villig til å prøve noe annet enn den tradisjonelle opptenningsmetoden neste gang du griller.

Dropp tennvæsken

Kanskje har du allerede byttet til gassgrill. Da kan du slutte å lese her. Har du fortsatt all din lit til kullgrillen har du svært nyttig lesning i vente. Les våre råd til hva du bør tenke på når du kjøper ny grill her. Tennvæske setter nemlig mye smak på maten og det er dessuten vanskelig å vite akkurat hvor mye du skal helle over kullet for at du skal få fyr. Til slutt er det bare det ytterste laget av kullet som først antennes og som så slukker av seg selv. Ofte blir man stående og helle på mer og mer og du bruker lang tid for å få den riktige temperaturen på grillen. Og da har vi ikke en gang begynt å snakke om hvor brannfarlig denne væsken faktisk er. Vet du at å sprute tennvæske direkte fra flasken på en grill som allerede er delvis antent kan føre til at flammene følger spruten tilbake til flasken og får den til å eksplodere?

Smarte grillstartere

En av de smarteste løsningene på opptenning av grillen uten tennvæske er de såkalte grillstarterne, også kalt grillrør eller grillpiper. Du setter den sylinderformede grillstarteren på grillristen og plugger i stikkontakten. Fyll røret med kull eller briketter, legg litt avispapir under og tenn på. Tiden det tar å få kullet antent kommer litt an på hva slags kull du bruker og hvor mye av det du ønsker å bruke, men på rundt 20-40 minutter bør det være klart. Se etter det karakteristiske hvite askelaget før du heller kullet ut av sylinderen og ned i grillen. Vent til risten er blitt varm og så kan grillgildet begynne. Forsatt usikker på hvordan en grillstarter fungerer? Se denne videoen!

Andre antenningsmetoder

En superrask måte for å tenne på grillen er å bruke en skibrenner. Sett på brenneren og hold den over kullet i noen minutter. Dette kan faktisk gi deg en grillklar grill på bare 10 minutter!

Kokosbriketter er et miljøvennlig alternativ til kull som heller ikke behøver tennvæske. Tenn på og på 1-2-3 har du god varme.

Du kan også bruke en peispuster, eller blåsebelg, til å få fyr på grillen, men hver obs på at dette kan være litt grisete på en vindfull dag. Men det er absolutt et triks som funker! På samme måte som når du tenner for peisen inne på stua vil litt ekstra hjelp til bedre trekk og lufttilførsel ikke bare få det til å brenne raskere, men grillen vil også bli varm mye raskere enn før.

Kanskje vil disse tipsene få deg til å innse at å arrangere grillfest slett ikke behøver være så stressende som du tror. For flere råd til den perfekte grillfesten, kan du lese mer her.