Rengjøring av grillen

Det beste du kan gjøre for at grillen din skal vare i så mange år som mulig er å holde den ren og pen. Ikke la den stå ute i alt slags vær uten overtrekk, og la den overvintre innendørs om mulig. Mange vegrer seg for rengjøringen fordi man tror det er vanskelig og slitsomt, men det behøver det ikke være.

Enkel rengjøring

Alfa og omega for enkel rengjøring av grillristen er å gjøre det mens grillen fortsatt er varm. Dette sparer deg for enormt mye slit og frustrasjon! Du kan velge mellom å bruke 15 sekunder på å rengjøre rista mens den fortsatt er varm eller 15 minutter når den har kjølt seg ned. Ikke et vanskelig valg.

Bruk en stor stålbørste, så får du jobben gjort raskt og enkelt. Tørk over med en fuktig klut etterpå. Dersom du også vil rengjøre innsiden av grillen er det bedre å bruke sammenrullet aluminiumsfolie. Mange grillbørster vil skrape opp grillen. Utsiden tørker du lett over med en fuktig klut og litt såpevann. Det finnes også spesielle produkter for polering, rengjøring og for rens av grillrister. Verdt et forsøk om du har slurvet litt for lenge med renholdet. Husk at om du har benyttet deg av en grillsten til å for eksempel lage pizza på grillen, bør denne også rengjøres godt mellom hver gangs bruk.

Grillristen

Børst og vask risten mens den er varm, både før og etter bruk. Etter hver grillseanse bør du olje risten med matolje for å beskytte den mot rust. Bruk aldri olivenolje, da denne fort harskner og avgir smak. En gang i blant bør du legge risten i glovarmt såpevann for å løse opp fettrester. Dersom du skal grille på høy varme, vær forsiktig ved bruken av teflonrister!

Rengjøring av gassgrill

Først og fremst bør du følge instruksene som hører med grillen angående hvordan gassgrillen skal rengjøres. Noen produsenter anbefaler at man brenner bort matrester på risten ved å skru opp varmen på fullt. Det er mye bedre å rengjøre manuelt, da denne praksisen rett og slett er en sløsing med gass! Når det kommer til brennerne kan du bruke en grillbørste til å skrape bort matrester og lignende. Fjern også fettlaget som ofte danner seg i bunnen – dette er en brannrisiko om det skulle antennes. Minst én gang i året bør du plukke grillen fra hverandre og vaske de individuelle delene, samt i alle kriker og kroker. Les flere tips til rengjøring av gassgrill her.

Rengjøring av kulegrill

Som med så mye annet ved kullgrillen er renholdet ganske enkelt og greit. Ta ut risten, fjern aske og rester av kull og bruk en skrape eller en ball av sammenrullet aluminiumsfolie til å fjerne fett og matrester. Hele grillen bør få en skikkelig overhaling med såpe og vann minst én gang i året. Det enkleste er faktisk å ta med grillen til en bilvask! Er grillen din veldig skitten kan du også bruke ovnsrens. Spray på, la virke og skyll nøye med lunkent vann.
Mange glemmer kanskje bort utsiden av grillen når de vasker. Prøv bilpolish når du vil gi grillen en pen finish på utsiden. Ute etter flere gode tips? Les for eksempel om hvordan du kan imponere med grilling av kjøtt på din nyvaskede grill!