Grillfest, lett som en lek

Hvor mange ganger har du ikke hatt lyst til å arrangere en grillfest om sommeren, men bare tanken gir deg høyt blodtrykk? I hodet ditt ser du for deg at du vil ønske at du hadde like mange armer som en blekksprut, og minst like mange hjerner, for å kunne holde orden på alt samtidig. Men det behøver ikke være så komplisert og stressende. Nøkkelen ligger i god planlegging. Du kan nemlig ha alt klart før festen begynner og dermed være i stand til å nyte kvelden sammen med gjestene dine.

Grillforberedelser

Om du er en erfaren grillmester vil ikke grillen by på mye bekymringer for deg. Da må du bare ha kontroll på varmen og steketiden til de ulike rettere du tilbereder. Om du kjenner at du har mye annet å se til i løpet av festen kan det være greit å alliere seg med noen som kan hjelpe deg å holde øye med grillen. Pass på at du har nok kull/gass til hele kvelden. Alt av tilbehør og snacks bør være klart og satt frem på bordet, med mindre du har laget retter som må stå kaldt frem til servering.

Sett stemningen

Norske sommernetter er vakre, men vær forutseende. Sannsynligvis vil temperaturen synke, myggen vil gjøre sin innkomst og det vil bli mørkere enn når solen sto høyt på himmelen. Legg frem tepper i stolene på forhånd, plasser mygglys på bordene og sørg for at du har rikelig med lyskilder når solen går ned. Lag en spilleliste på forhånd med variert musikk som alle liker, og om du har musikalske venner, be dem ta med gitaren. En allsang løfter alltid stemningen!

Velg riktig mat og drikke

Når du planlegger hva du skal servere gjestene dine bør du fokusere på enkle, men smakfulle retter. Ikke gjør kjøttrettene for kompliserte, gjør deg heller med flid med tilbehøret som kan tilberedes på forhånd. Det som skal grilles bør være så enkelt som mulig. La noen fine stykker kjøtt kose seg i marinade over natten, lag noen enkle grillspyd med kylling og grønnsaker, og pakk poteter og maiskolber i aluminiumsfolie med et godt urtesmør. Med tanke på tilbehør er der et utall retter som kan forberedes tidligere på dagen, eller hvorfor ikke be gjestene dine ta med sine favoritter? Det samme går for drikke. Lag en deilig, forfriskende velkomstdrink som kan nytes før maten kommer på bordet og be vennene dine ta med det de selv ønsker å drikke. Det kan være fint å informere dem på forhånd hva du skal servere, slik at de kan ta med egnede drikkevarer. Til hamburgere og pølser er det best med øl; kjøtt og fisk komplementeres best med en god vin. Det kan uansett være smart å ha litt ekstra på lager i tilfelle noen går tom for drikke lenge før festen er omme.

Slapp av og kos deg!

Med alt dette planlagt og gjort på forhånd er det mye større sannsynlighet for at du også vil få en trivelig kveld uten for mye stress. Ta det som det kommer etter det, om noe går galt, ikke få panikk. Du er tross alt omringet av gode venner som mest sannsynlig er mer enn villige til å gi deg en hjelpende hånd. Om du slapper av og koser deg vil følelsen også spre seg blant gjestene dine og sørge for at alle hygger seg.