Du trenger ikke en egen pizzaovn – alt kan grilles, også pizza

Grunnen til at det sies at ingenting slår pizza laget i en vedfyrt pizzaovn, er først og fremst temperaturen og utformingen av pizzaovnen. Du kan oppnå samme effekt med en steinplate og en god grill.

Med andre ord er det strengt tatt ikke en nødvendighet å investere i en vedfyrt pizzaovn, som koster flere tusen kroner, hvis du allerede har en god grill hjemme. Men du trenger å gå til anskaffelse av en steinplate som du kan grille pizzaen på. Det er nemlig det at pizzaen ligger direkte på stein som gjør at den blir tynn og sprø på  riktig italiensk vis.

Viktig med høy temperatur

For å lage en perfekt italiensk pizza er du avhengig av en temperatur på minimum 300 grader. I en vedfyrt pizzaovn kan temperaturen komme opp i 500 grader, som steker en pizza på bare 1-2 minutter. Du må derfor passe godt på, da det fort gjort å svi den, og det smaker ikke like godt.

Har du en god grill, enten en gassgrill eller en kullgrill med buet lokk, kan du oppnå tilnærmet den samme effekten som i en pizzaovn så lenge du legger en steinplate på grillen. Elektriske griller blir vanligvis ikke varme nok.

Enkelt, raskt og godt måltid

Det å grille pizza er både enkelt, raskt og utrolig godt. Du kan også lage flere små pizzaer med forskjellig topping, slik at de som skal spise får sin egen favoritt. Pizzaen er ferdig på noen få minutter og du kan ta den med deg og nyte den, enten du skal se en fotballkamp på TV, streame en film eller serie, eller kanskje la deg underholde av casino på nettet.

Slik lager du den perfekte pizzabunnen

Selv om du også får kjøpt ferdige pizzabunner i butikken, blir den aller best når du lager den selv. Skal du grille en pizza på steinplate, bør bunnen være tynn slik at den blir sprø. Dette er ingrediensene du trenger for å enkelt lage en perfekt pizzabunn:

  • mel (helst Tipo-0 mel, også kalt pizzamel)
  • vann
  • salt
  • olivenolje
  • litt gjær (en kvart pose tørrgjær holder)

Bruker du 5 desiliter pizzamel, holder det til åtte porsjonspizzaer. Du trenger da ca 2 desiliter lunkent vann, en god klunk olivenolje som gjør deigen smidig. Bland mel, salt og gjær sammen i en bolle. Tilsett lunkent vann og olivenolje og bland det godt sammen. La deigen heve mørkt og varmt, gjerne så lenge som mulig. Du kan derfor med fordel lage deigen ferdig midt på dagen, hvis du skal grille pizza på kvelden. Du kan også lage den dagen i forveien og oppbevare den i kjøleskapet.

Etter at du har varmet opp grillen med steinplaten til maksimal temperatur, helst over 300 grader, kjevler du deigen så tynn som mulig. Forstek deigen på steinplaten i grillen i cirka 1 minutt. Legg på rød eller hvit pizzasaus, ost (gjerne mozzarella) og valgfri topping. Grill pizzaen til bunnen blir sprø og all osten er smeltet. Så er det bare å nyte. Hvitløk er hemmeligheten i både rød og hvit pizzasaus. Rødløk passer til alle typer pizzaer.