BBQ historie – fra Arawakene til i dag

Allerede for flere hundre tusen år oppdaget våre forfedre at ilden ikke var til bare for å skremme bort ville dyr og varme seg ved den, men at den kunne også brukes til å tilberede maten. Dette er noe som arkeologene har funnet ut av etter at de oppdaget funn av 300 000 år gamle kullbiter fra et bål, som hadde spor av kjøtt. Verden har forandret seg og i dag er mammutkjøtt, som de grillet den gangen, blitt byttet ut med svinefilet og ribbe og marinerte kyllingvinger. Selve måten å tilberede kjøttet på er likevel stort sett den samme. Er du fortsatt av dem som elsker å grille på bål? Les denne artikkelen om bålbrenning først som sist!

Hvor kommer ordet BBQ fra

Skal vi gå tilbake til BBQs røtter i den litt nyere historie, må vi begi oss hen til årene etter 1492, da Christopher Columbus «oppdaget» Amerika, nærmere bestemt Haiti. Den gang var denne karibiske øya bebodd av indianerstammen Arawak. Denne indianerstammen levde i landsbykommuner, der de drev et velutviklet tropisk jordbruk og dyrket både maniok, søtpoteter og korn. I tillegg til dette livnærte de seg også av jakt og fiske. Kjøttet de fikk tak i røkte de i røyken fra bålet, på en ramme eller et stort rutenett av ubehandlet trevirke, som de kalte for «barbacoa». Spanjolene, som kom sammen med Columbus, og slo seg ned på «den spanske øya»,  som de kalte Haiti. De overtok både innretningen og selve ordet «barbacoa», som de ble til betegnelse for mennesker, som samlet seg sammen i den hensikt å nyte et felles måltid. I Argentina bruker de fortsatt ordet «barbacoa», les her om hvordan du kan tilberede grillmat med en argentinsk vri.

Sørstatenes BBQ

Etter hvert forflyttet tilberedningsmåten seg også til det amerikanske fastlandet. I løpet av det 18. århundre var det særlig på sørøstkysten av USA at BBQ ble meget utbredt. Denne måten å tilberede kjøttet på, langsomt ved lavere temperaturer, egner seg godt til å steke hele griser, noe sørstatsfolk hadde overflod av. Griser forlangte nemlig lite stell, da de bare ble satt ut i skogen og så fanget inn igjen når matforsyning ble lav. Selv om disse halvville grisene var en del seigere og mer senete enn de grisene som ble senere matet opp med mais, var de en praktisk og populær matkilde. Slakting av gris ble en tid for feiring. For første gang serverte de kjøttet også med forskjellige sauser til. BBQ ble en selvfølge både ved private fester og under kirkepiknik, der hele nabolaget ble invitert til å delta.

Også arrangørene av politiske propagandamøter oppdaget snart at dette var en populær og relativt rimelig måte å få tak i stemmer på,  og de passet på at det under møtene var  nok av både grillmat og noe attåt. Arranger din egen grillfest – lett som en lek!

Trekull på fremmarsj

Med oppdagelsen av trekull og den kommersielle produksjonen som E.G. Kingsford satte i gang i rundt 1921 kom store endringer. Det var riktignok Pennsylvania-borgeren Ellsworth B.A. Zwoyer som tok patent på trekullbrikettene allerede i 1897, men planene hans mislyktes og de to fabrikkene han grunnla i New York og Maine etter første verdenskrig ble lagt ned. Når så hans nære slektning, bilprodusenten Henry Ford, lette etter en måte å utnytte sagflis og trebiter på,  viste løsningen seg å være nettopp i produksjonen av trekull. Om du er ute etter å finne det beste grillkullet bør du ta en titt på denne bloggen for tips og råd.

Grillinnretningen i det forrige århundre

I 1952 løse George Stephen, som var en sveiser i Weber Brothers Company i Chicago, et inntil da plagsomt problem. Grillene var åpne og dermed fløy asken som oppstod under BBQen, rundt over alt. Stephen fant derfor på å lage en lukket grill, som ville gjøre slutt på dette en gang for alle. Naboene kalte den lukkede grillen hans spøkefullt for «Sputnik», men grillene av merket Weber ble snart til et populært grunnleggende utstyr i den amerikanske husholdning. Den stadig økende populariteten til BBQ førte utviklingen videre og i 1960 markedsførte et gass-selskap i Arkansas en meget brukervennlig gassgrill, som benyttet propan eller naturgass. I dag finnes det nye, selvrensende varianter,  som for å skape en varmekilde anvender infrarød teknologi. Les her om ting du bør tenke på før du kjøper grill.