Ting å tenke på før du kjøper grill

Når du skal kjøpe ny grill kan det være smart å ha tenkt seg litt om før man tar turen til butikken. Det er lett å bli forledet av gode selgere og flotte gassgriller, selv om du egentlig kanskje bare ville ha en enkel kulegrill. Tenk deg om, hold deg til prisen du hadde forespeilet deg, men lytt til gode råd. Det kan også være smart å forhøre seg med en venn eller noen andre du vet griller mye – personlig erfaring er ofte den beste veiledning.

Hva slags grill vil du ha?

Det første du bør bestemme når du skal kjøpe grill er hva slags type grill du vil ha og hvor mye penger du vil spandere på kjøpet. Det er kanskje ikke så vanskelig å velge mellom kull og gass, det er helt etter hva du selv foretrekker. Noen mener at kull setter en spesiell smak på grillmaten, men flere og flere blir enige om at forskjellene er ubetydelige. For mange kjennes kullgrillen som et tryggere valg. Man har gjerne livslang erfaring med kull og tennvæske og vet hvordan den skal håndteres.

Kullgriller er gjerne billigere og vurderes generelt, erfaring eller ikke, som enklere å bruke. Mange hevder at du får mer for pengene når du kjøper kullgrill. Den store fordelen med en gassgrill er selvfølgelig at du slipper alt rotet som kommer med kull og sot. Man trykker på en knapp og vips er grillen på. Du må riktignok lære deg å håndtere gasstilførselen på korrekt vis, men siden er det bare å passe på at du har gass nok til å vare hele grillfesten. Det finnes også kombinasjonsgriller som anvender både gass og kull, samt elektiske varianter som kan plugges i og til og med brukes innendørs. En elektrisk grill kan dermed være et godt alternativ utenfor grillsesongen, samt i områder med skogbrannfare om sommeren.

Størrelse og funksjoner

Når du har bestemt deg for hva slags grill du vil ha, må du se an behovet ditt når det kommer til størrelse og funksjoner. Hvis du vanligvis bare lager mat til et par personer i gangen, trenger du sannsynligvis ikke den største grillen. Om du drømmer om å invitere hele nabolaget på grillfest hele sommeren, eller har en stor familie, kan det lønne seg å satse på en romsligere grill. Du må selvfølgelig også ta høyde for hvor god plass du har på terrassen. Om den er liten og smal vil en stor grill ta opp mye plass og varmen vil gjøre det uutholdelig å oppholde seg der samtidig som du griller.

Når det kommer til funksjoner er det noen som er viktigere enn andre. Det er smart å finne en grill som har lagringsplass, ulike nivåer inne i grillen og gjerne lokk. Ikke la deg lure til å kjøpe en dyrere grill bare fordi den har flere funksjoner. Om du virkelig vil gjøre en investering, er det bedre å heller velge en grill som er dyrene fordi den er utarbeidet i bedre kvalitet. Engangsgril kan du i alle fall glemme, med mindre du skal på piknik.

Én ting kan være lett å glemme bort i ekstasen over å ha kjøpt en ny fantastisk grill: Monteringen. Noen butikker tilbyr montering gratis, eller mot et lite gebyr og det kan være en god idé om du er født med 10 tommeltotter eller om du kjøper gassgrill for første gang. Spør gjerne på forhånd om grillen er enkel eller komplisert å montere, så får du iallefall noen tips med deg på veien.