En ekte festdessert skal ha noe litt ekstra. Det skal være fint og godt som på en førsteklasses restaurant, samtidig som det ikke må være altfor vrient å få til og helst skal det være ferdig på en blunk. Men hvordan få det til på kjøkkenet hjemme? Følgende desserter er alle velkjente og gjør inntrykk av å være meget raffinerte og innviklede og at det trengs en lenge opparbeidet kunnskap og selvsikkerhet til å få det til. Men ikke la dere lure, de er alle sammen så enkle, at selv en nybegynner vil få de til – selv ved spesielle anledninger.
De fleste har smakt den, de fleste var begeistret over den, de fleste skulle gjerne prøve å lage den selv … om det bare ikke var så vanskelig. Det er den franske sjokolademoussen vi snakker om – som ikke er vanskelig å lage i det hele tatt.
Sjokolademousse
- 2 eggehviter
- 100 g sukker
- 150 g mørk sjokolade
- 2 eggeplommer
- 2,5 dl kremfløte
Smelt sjokoladen forsiktig, helst over vannbad. Deretter piskes eggehviter med sukkeret og fløten vispes til en luftig krem. Eggeplommene vispes sammen og røres inn i sjokoladen. Etter det vendes inn de piskede eggehvitene og helt til slutt blandes inn den piskede kremen. Den ferdige sjokolademoussen has i glass og settes i kjøleskapet til avkjøling.
En mellomting mellom is og krem er den italienske desserten semifreddo, der navnet tilsier det den er, nemlig halvfrossen.
Jogurt semifreddo med valnøtter og sjokolade
- 1 boks matjogurt, gjerne av den greske typen
- 1 egg
- 5 spiseskjeer sukker eller mild honning
- 2 spiseskjeer hakkede valnøtter
- 2 – 3 spiseskjeer hakket mørk sjokolade
- 1 spiseskje mandellikør, kan sløyfes
Egg og sukker (eller honning) piskes luftig. Bland med jogurten. Bland inn resten av ingrediensene og smak eventuelt til med mandellikøren. Ha massen i en form, sett i fryseren og server halvfrossen.
Enda en italiensk klassiker står på ventelisten – den «kokte fløten» pannacotta. Her en litt annerledes versjon med jogurt
Pannacotta med jogurt
- 2 dl melk
- 5 dl fløte
- 1 l jogurt
- 6 plater gelatin
- 3 dl sukker
- 1 vaniljestang
Legg gelatinen til bløt i kaldt vann. Kok opp melk, fløte, sukker, vanilje. Trekk kjelen bort fra varmen, la innholdet trekke i 10 minutter. Att kjelen tilbake og kok opp igjen. Klem ut væsken av gelatinbladene og rør dem inn i den varme blandingen. Tøm jogurten over i en bolle og sil den varme massen over i jogurten, mens du rører godt, så det ikke blir klumper. Helles over i det den skal serveres i – konsistensen er så bløt, at den ikke kan hvelves som en vanlig pannacotta.
Italias mest berømte dessert tiramisu ble oppfunnet av en italiensk baker tidlig på 70-tallet. Det sies å bety “trekk meg opp”, på grunn av den oppkvikkende effekten koffein og sukker kan ha.
Tiramisu
- 4 eggeplommer
- 4 spiseskjeer sukker
- 500 g mascarpone-ost
- finrevet skall av 1/2 sitron
- 2 kopper espresso
- 4 spiseskjeer Cognac eller marsala
- 150 g fingerkjeks
- kakao
Visp eggedosis av eggeplommer og sukker, vend inn mascarpone og smaksett med finrevet sitronskall. Sett frem en serveringsbolle eller form, som tiramisu skal serveres i og en bolle, der du blander sammen espresso og Cognac (marsala), som fingerkjeksen skal dyppes i. Legg lagvis den dyppede kjeksen og krem i to lag. Avslutt med krem, dryss over kakao. Tiramisu kan også lages direkte i porsjonsglass.
La oss nå avslutte med den franske sabayonnesausen, som er dessertsausenes konge – like fantastisk god til frukt og bær, som til kalde eller lunkne kaker.
Sabayonnesaus
- 8 eggeplommer
- 4 dl hvitvin
- 400 g sukker
Alle ingrediensene piskes stive over kokende vannbad, avkjøles i hurtigmikser og blandes i litt pisket krem helt til slutt. Og det var det. Vil man lage en barnevennlig variant er det bar å bytte ut hvitvin med samme mengde eplemost. Eller man serverer barna en vaniljesaus isteden.