Tips og triks til vellykket grilling

Med noen smarte tips og triks vil du kjenne deg mye mer selvsikker når du drar frem grillen. Mye er selvfølgelig sunn fornuft, men en god sjekkliste er fint å ha på lur. Vær proaktiv med forberedelsene, ha tålmodighet og behold roen under grillingen.

Ha utstyret i orden

Vi snakker ikke om et titalls ulike klyper og stekespader. Med en lang grillklype i metall kan du snu både store og små kjøttstykker uten å svi av deg fingertuppene. En god børste i stål gjør at du enkelt kan rengjøre grillen både før, under og etter grillingen.

Hva bør man grille med?

Mange spør seg hva som er best – kull, briketter eller gass? Man kan si at valget mellom kull og gass er en smakssak, mens når det kommer til briketter finnes det et mer praktisk argument. Kull brenner mer intensivt og passer best til grilling av skivet kjøtt, tynnere kjøttstykker og fisk. Om det du skal lage krever en kort og intens grilling, er kull det beste valget. Briketter er perfekte for langtidsgrilling, for eksempel ved grilling av kylling, entrecôte eller spareribs. Gass kan reguleres etter behov.

Smør deg med tålmodighet

Hvis du absolutt må bruke tennvæske, la den trekke godt inn før du tenner på og la glørne brenne i minst 20 minutter før du begynner å grille. Se etter et lag aske på glørne. Ha risten på hele tiden, slik at den også får varmet seg godt opp. En solid rist er den beste veien til suksess, så her kan man gjerne investere litt ekstra. Jo tykkere riller i risten, jo bedre kvalitet. Bruk en stålbørste til å rengjøre risten når den er godt oppvarmet og vent 5 minutter før du legger på maten. Ikke legg på for mye mat i gangen, da risikerer du å kvele glørne.

Hvordan bør du grille ulike typer kjøtt?

Skivet kjøtt, tynnere kjøttstykker, sjømat og fisk krever kort og intens grilling. Dermed legger du maten direkte over glørne eller gassbrennerne. Det er dette vi kaller direkte grilling. Større kjøttstykker, hel kylling eller andre råvarer som behøver lengre tid på grillen, bør du grille indirekte, altså ved siden av glørne eller brennerne. Sett av et område på grillen der du ikke legger kull under risten. Dette blir fint å ha når maten skal hvile seg, eller om det blusser opp flammer.

Hjelpemidler for jevnere og mer presis grilling

Om grillen din har lokk bør du bruke det til å få en jevnere temperatur i grillen. Lokket gjør også at røyk samles inne i grillen og gir en deilig smak til maten. Om lokket har termometer er dette også en fordel. Da kan du lese av temperaturen uten å måtte åpne lokket. Et steketermometer gir deg enda bedre kontroll. Det er ikke alltid like lett å vite når grillet kjøtt er gjennomstekt, eller stekt til ønsket grad. Med hjelp av et termometer kan du sjekke kjernetemperaturen i kjøttet uten å måtte skjære i det. Det finnes et godt utvalg ulike termometre til salgs, både med og uten ledning. Noen kan til og med kobles til smarttelefonen din! Med kontroll på teknikken, gjenstår det kun å finne spennende grilloppskrifter!