Ta vare på den deilige grillsmaken

Du kan smaksette grillmaten med et utall ulike marinader og krydderblandinger, samt bruke trespon for å få en autentisk røket smak. Men det finnes også visse ting du bør ha i mente når du griller, som kan ødelegge den deilige grillsmaken på et blunk. Unngå disse fallgruvene slik at du kan servere deilig grillmat med fantastisk smak!

Rengjøring

Noe av det aller viktigste er at grillen er ren før grilling. Om du slurvet etter forrige grillfest må du sørge for at risten er ren før du legger på mat. Tenn opp grillen på vanlig måte og når grillristen er varm skraper du av gamle resten og børster den grundig med en stålbørste. En skitten grillrist fører til at enda mer mat setter seg fast og fører gjerne med seg en uappetittlig bismak. Pensle grillristen med olje om du steker mat som har lett for å sette seg fast, så sparer du deg selv for mye arbeid. Bruk stålbørsten både før, under og etter grillingen.

Tennvæske

Det kan være lett å glemme at tennvæsken kan sette smak på maten. Se til at væsken har fått trekke godt inn i kullet før du tenner på, minst 5 minutter. Om du vil være på den helt sikre siden kan du benytte et tennrør i stedet for tennvæske, eller andre praktiske metoder. Tennrør finnes i de fleste velassorterte jernvareforretninger.

Romtemperert kjøtt

Behandle kjøttet på riktig måte i forveien. Den beste smaken får du om kjøttet har fått hvile seg på kjøkkenbenken til den har nådd romtemperatur før du legger det på grillen. Griller du kjøttet rett fra kjøleskapet rekker ikke den herlige kjøttsmaken å utvikle seg på samme måte.

Unngå flammer

Vent til alle flammene i kullet er borte før du begynner å grille. For det første er flammene en indikasjon på at kullet ikke har nådd riktig temperatur og ikke vil gi deg det beste grillresultatet. For det andre er det ingenting som er godt med brent kjøtt! Vær også forsiktig om du har brukt mye olje eller marinade på kjøttet. Om det drypper ned på kullet kan det få flammene til å blusse opp og du får sot og ekkel smak på kjøttet.

Behold kjøttsaftene

En av de viktigste kildene til en deilig autentisk grillsmak på kjøttet er saftene som bygger seg opp i løpet av grillingen. Unngå å presse kjøttet ned i grillristen, eller å stikke i det med en gaffel. Om du presser det mot risten i håp om å raskere steke midten av kjøttet er dette en dårlig strategi. Du mister store deler av saftigheten og bør heller la kjøttet stekes indirekte for å unngå at det blir brent utenpå og dårlig stekt i midten. Bruk en klype til å snu kjøttet istedenfor. Om du føler at du må skjære i kjøttet for å se om det er ferdig, er det mye bedre å anvende et steketermometer. Da kan du lese av kjernetemperaturen på kjøttet uten at de fantastiske kjøttsaftene går til spille.

Lukk lokket

Om du er så heldig å ha lokk på grillen, bruk det! Med lukket lokk får du ikke bare en jevnere temperatur inne i grillen, men du lar også røyken samle seg der inne og sette en deilig smak på kjøttet. Med utstyret i orden, kan du konsentrere deg om deilige oppskrifter på BBQ fra vår blogg!