Skarpe tips til grillspyd

Når du skal lage grillspyd er det gjerne bare fantasien som setter stopper for hva du kan putte på spydet. Det er som en invitasjon til å grille hva som helst, bare bitene er små nok. Det er likevel noen ting som er viktig å tenke på når det kommer til å lage grillspyd.

Kombiner de riktige råvarene

Som en gylden regel bør du alltid sørge for at alle ingrediensene på spydet har mer eller mindre samme steketid. Hvis ikke risikerer du at det ene blir understekt og det andre tørt og seigt. Til tross for at det ser bra ut og smaker deilig i kombinasjon, betyr dette at du bør holde kjøtt, fisk eller kylling separert fra grønnsakene.

På akkurat samme måte bør du når du lager vegetarspyd, skille mellom grønnsaker som ferdig på 1-2-3, og grønnsaker som tar lenger tid. Tenk på hvilke grønnsaker som tar lengre tid å tilberede inne på kjøkkenet, som poteter, gulrøtter, brokkoli og andre harde grønnsaker. Disse vil også behøve god tid på grillen. Det som du vanligvis bruner i en panne lett som ingenting, som løk, paprika og squash, blir fortere ferdig på grillen også. Tomat er kanskje den grønnsaken som blir raskest ferdig, så grill den for seg selv på egne spyd. Finn flere oppskrifter til grønt på grillen her.

Dersom du griller frukt, bør du kun prøve deg på de fasteste typene, som eple, ananas eller mango. Alt annet vil bli sørpete og få en uappetittlig konsistens etter bare noen sekunder over varmen. Få gode tips til frukt på grillen her.

De beste tipsene

  • Legg grønnsakene i vann en halvtime før grilling, da blir de ekstra sprø og saftige.
  • For å få best mulig resultat, bør du grille på lav temperatur. Kylling og biff kan godt freses raskt over høy varme for å kapsle fuktigheten inne i kjøttet, men bør så viderestekes på lavere varme.
  • For å hindre at grillspyd av tre fliser seg opp og blir tørre på grillen, bør de ligge i kaldt vann i 30 minutter før bruk.
  • Grillspyd av metall bør du smøre godt inn med olje før du trer på kjøtt, fisk og grønnsaker. Da slipper du at maten fester seg til spydet.
  • Bruk gjerne en deilig olje med smakstilsetning for ekstra piff. Chiliolje, sitronolje eller estragonolje gir herlig smak til både kjøtt, fisk og grønnsaker.
  • For å få olje, salt og pepper på alle grønnsakene du skal grille på spyd, kan du enkelt helle over ingrediensene i en ziplockpose, ha i grønnsakene og riste godt. Hvis ikke må du pensle med liten kost, noe som tar lang tid.
  • Det er absolutt en fordel å marinere kjøttet i forveien. Ferdigmarinert kjøtt anbefales ikke, da det ofte inneholder altfor mye salt. Prøv noen av disse marinade-oppskriftene.
  • Skal du ha fiskebiter på spydene bør du bruke biter av fetere fisk som holder seg hele og som ikke går i stykker over varmen.

Dersom du vil ha enda flere tips til grillspyd kan du sjekke ut denne artikkelen.