Hvordan grille fjærkre og fisk

Det virker som om «alle» vet hvordan man griller et stykke kjøtt. Du hiver det på, venter til kjøttsaftene pipler ut, snur og så er du ferdig! Men når det kommer til fisk og fugl er det annerledes, men slettes ikke vanskeligere! Det stemmer at kylling må treffe den gyldne middelvei hver gang – for lenge på grillen og den blir tørr, for kort og den er uspiselig. Men det er lettere å få til enn en kanskje skulle tro! Fisk er utrolig enkelt og «lager seg selv» om du pakker den i folie sammen med andre gode ingredienser. Våg å prøve!

Pass på hygienen

Når du griller kylling, må du være ekstremt nøye med hygienen. Pass på å vaske hender, kniv og skjærebrett grundig etter de har vært i kontakt med rå kylling.

Perfekt kylling

Hvordan vet du om kyllingen er ferdig uten å skjære i den? Ta en titt på kjøttsaftene, de skal være transparente og ikke rosa. Om du bruker et steketermometer skal kjernetemperaturen være på 70 grader dersom kyllingen er gjennomstek. Et bra triks er å ta kyllingen av direkte varme like før den er ferdig, for så å pakke den inn i aluminiumsfolie og la den hvile 5 minutter før servering. Da vil du få en saftig og velsmakende kylling. Kylling er også deilig med marinade og dette hjelper deg også å holde på saftigheten i løpet av steketiden.

Steketider for fjærkre

Fugl Grilltid
Kyllingfileter 10-12 min
Kyllingstykker med bein 15-20 min
Kyllinghalvdeler 30-40 min
Kalkun 1 cm tykke skiver 3 min/side

Hvordan grille fisk

Det er ofte lettere å grille fet fisk enn mager fisk på grillen. Dette fordi den fetere fisken er, ja, fastere i fisken! Makrell, laks og tunfisk, kan du med andre ord grille rett på grillen, helst med skinnsiden ned. Magrere fisk kan du pakke i folie sammen med litt grønnsaker, rømme eller smør og vips har du et helt måltid når «forundringspakken» åpnes. Folien gjør at fisken holder på konsistensen og at smakene konsentreres. Ikke glem marinade! Du kan også anvende en grillform når du griller fisk. På samme måte som med folien unngår du at fisken går i stykker og den blir mye lettere å snu.

De beste tipsene

  • Invester i en finmasket rist til bruk når du griller fisk og sjømat. De mer tettsittende rillene hindrer mindre råvarer, som for eksempel reker, i å havne i kullet.
  • Det viktigste å ha i mente når du griller fisk er å ikke grille for lenge. Da får du et seigt og tørt resultat i stedet for fantastisk, glinsende fiskekjøtt som deler seg i skiver bare ved en liten berøring fra gaffelen.
  • Om du bruker et steketermometer er fisken ferdig når kjernetemperaturen når rundt 50-55 grader.

Steketider for fisk

Fisk Grilltid
Laks 1 1/2-2 cm tykke skiver 3-4 min/side
Strømming 2-3 min/side
Makrell, regnbueørret etc. i folie direkte på glørne 15-20 min
Breiflabb 2-3 cm tykke skiver 5 min/side
Tunfisk 1 cm tykke skiver 3-4 min/side
Torskefileter/hokifileter 2 cm tykke skiver 4-6 min/sida
Mindre fisk som grilles 3-5 min/side