Sannsynligheten for at din første grillfest siden september i fjor blir til 17.mai er relativt stor. Når grillen endelig kan tas frem igjen fra sitt ikke fullt så lune hi, der den har overvintret blant utemøbler og fuktige solstolputer, er det fare for at du kjenner deg litt som den: Rusten. Men det finnes det råd for, både for deg og grillen!
- Renhold
Hvis du ikke vaska den før du satte den i boda før vinteren, kan du gi deg selv et lite slag i bakhodet. Dårlig valg! Husk at grillen er aller enklest å rengjøre rett etter grilling, når rista er varm og matrestene ikke har festet seg. For den beste rengjøringen bruker du stålbørste og såpevann, eller spesialrens fra jernvarebutikken. Om grillrista ikke kan reddes, kjøp en ny og lov deg selv at denne skal du ta så mye bedre vare på.
- Pass deg for gassen
Mange er skeptiske til gassgrill og det av god grunn, gass kan være ekstremt farlig. Tar du noen enkle forhåndsregler er det derimot ingen grunn til at gass skulle sette deg i større fare enn kullet. Det viktigste er at du ved jevne mellomrom sjekker gasslangen, særlig etter en lang vinter. Skru på gassen, smør såpevann på slangen og se etter bobler. Bobler det har du en lekkasje og slangen må byttes ut umiddelbart.
- Bruk briketter
Briketter brenner lenger og mer stabilt enn kull. Uunnværlig om du skal grille mye mat og i flere runder, eller om du skal langtidsgrille et stykke kjøtt. Det eneste stedet du ikke burde kjøpe briketter er på bensinstasjonen. Der vet de å sette stiv pris på at du glemte å kjøpe briketter i uken og at alt nå er søndagsstengt.
- Tenn forsvarlig
De fleste holder seg til den gamle måten, ved å dynke kullet i tennvæske, vente litt og så tenne på. For noen funker dette alltid, for noen funker dette aldri. Et evig mysterium som bare nye oppfinnelser kan hjelpe oss med. En grillsylinder gir fin glød til kullet på 1-2-3, men krever har du har elektrisk tilførsel på terrassen. Det finnes også diverse brennbare substanser som du skal kile mellom kullbitene, bare se til at de ikke er altfor kjemiske i sammensetningen.
- Bruk lokket
Grill som en proff og bruk lokket. De beste grillresultatene får du ved hjelp av indirekte varme og med lokket på. Fordel kullet i en sirkel rundt i grillen, så blir det godt og varmt rundt, men ikke akkurat under der du legger kjøttet. For beste resultat griller du kjøttet der det er varmest før du legger det på et kjøligere sted på grillen for å hvile. Har du i tillegg et termometer i lokket er du nesten garantert suksess med matlagingen. Vær forsiktig når du åpner lokket. Dersom du åpner det forsiktig, med rolige bevegelser, hindrer du at lufttrykket virvler aske opp på grillmaten.
- Hold klypene av klypa
Klype er det viktigste grillutstyret av alt. Ikke stikk i maten med gaffel, dette får saftene til å renne ut. Prøv heller ikke å gjøre alt med ubeskyttede fingre, det er garantert at du brenner deg! La ting få ligge i fred på grillen. De færreste ting skal snus hundre ganger mens du griller. Om du som nevnt over, bruker indirekte varme og lokk, vil stekingen bli jevn uansett. Snur du og vender for mye på godsakene, vil de sannsynligvis bli veldig tørre.
- Ha tålmodighet
Når du synes grillen er varm nok, vent minst 10 minutter til. Det er klart du er ivrig etter å komme i gang, men ikke mist tålmodigheten. En varm grill er elementært viktig når det kommer til stekeresultatet.
- Ikke lag bål
Husk at trespyd må legges i bløt en halvtime før grilling. Glemmer du dette risikerer du to ting: 1. At spydene brekker av og setter seg fast inne i maten. 2. At det blir et branninferno i miniatyr oppå grillristen når samtlige grillspyd tar fyr samtidig.
- Marinade mørner
Ingenting gjør maten en større tjeneste enn en deilig marinade. Samme hva slags smaker du liker, finnes der en marinade for deg. Om du ikke har tid til å marinere i forkant (kom igjen, har du ikke 2 timer en gang?) finnes der også smakstilsatte grilloljer og marinader som pensles på underveis. Setter smak og hjelper kjøttet å holde på fuktigheten. Sjekk denne siden for inspirasjon til en deilig marinade.
- Kokt er klokt
Har du dårlig tid og innser at du burde lagt potetene på grillen for en halvtime siden? Gi dem et kjapt oppkok inne på kjøkkenet, så sparer du mye tid på grillen. Funker også for andre grønnsaker. Når det kommer til maiskolber er det bedre å kjøpe de hermetiske som allerede er kokt, enn de ferske, i alle fall om du griller med tidspress.
- Husk på sjømaten
Sjømat er deilig på grill og er fort gjort. Sjømaten vil gjerne være siste mann ut på grillen, ettersom denne typen mat krever kort tid. Dermed kan du med fordel legge på fisk og reker når den verste varmen har gitt seg. Bruk en sjømatsrist med finere riller, så slipper du at skattene fra havet faller ned i grillen. Fisk har ofte lett for å falle fra hverandre på grillen, så hold deg til fetere fisketyper, eller pakk maten inn i folie. Et annet triks kan være å vikle fiskestykkene inn i bacon. Baconet fungerer som et panservern mot varmen og setter dessuten en deilig salt smak på fiskekjøttet.
- Varm serveringsfat og tallerkener
Det er ikke alltid enkelt å grille til mange, siden maten som kjent blir kald og alt ikke blir ferdig samtidig. Et bra triks er å varme opp serveringsfat og tallerkener på grillen mens kjøttet hviler seg. Hjelper også veldig når man griller og spiser ute før det er blitt helt sommer. Med litt varme i fatet blir ikke biffen frossen av det første nordavindspustet som treffer terrassekroken. Her har du også noen tips for hvordan dekke det perfekte festbordet.