Pølser tilberedes og spises over hele verden, i et uvisst antall varianter. Teknikken med å fylle pølseskinn med krydret, oppmalt kjøtt er så gammel at vi kan lese om at grekerne spiste pølse i den tretusen år gamle Odysseen. Konservering og smaksetting varierer rundt om i verden, alt etter hvilke krydder som dominerer den lokale gastronomien. Noen pølser skal nytes ferske, mens andre er røkte, tørkede eller spekte. Selv om svinekjøtt er hyppig brukt, finner man også pølser i kulturer der man ikke spiser svin. I Norge har vi spist pølser helt siden vikingtiden, dokumentert i de gamle sagaene, og pølse fortsetter å være en populær middagsrett både kokt, stekt og grillet. Nå til dags kan du også finne et godt utvalg utenlandske pølser i butikken.
Nordiske pølser
I Norge er wienerpølsen den aller mest populære. Den lages tradisjonelt sett av okse- og svinekjøtt, men nå til dags finner du også varianter av kylling- og kalkunkjøtt. Wienerpølsen er finmalt og mild på smak, krydret med pepper, muskat, ingefær, kardemomme, hvitløk og sennep, eller helt enkelt med bare salt og pepper. Pølsene blir røkt for å få den klassiske wienersmaken og er å finne i kjøledisker over hele landet. Den mest kjente pølsen fra våre nærmeste naboer er falukorv. Vanligvis laget av en miks av røkt svine- og storfekjøtt og smaksatt med løk, salt og mildt krydder. De morsomme røde pølsene fra Danmark er også en favoritt hos mange – særlig barna.
Pølser fra Tyskland
Fra Tyskland har vi importert en annen favoritt, nemlig bratwursten. Den er noe grovere enn wienerpølsen og lages av både storfe- og svinekjøtt. Du kan finne både røkte og urøkte varianter av denne pølsen, og en rekke ulike størrelser. De vanligste typene krydder i bratwurst er muskat, nellik, hvitløk, karve og kardemomme, men noen varianter trekkes også i øl for å få en ekstra spesiell smak. Frankfurter Rindswurst er en annen herlig variant. Den er laget av rent biffkjøtt, og er varmrøkt med en smak av pepper og paprika.
Pølser fra den iberiske halvøy
Den mest kjente av pølsene fra denne regionen er chorizopølsen. Det er også den eneste som har funnet veien til våre kjøledisker, etter at tapas-trenden feide inn over det ganske land. Chorizoen er ikke bare betegnelsen på den spanske varianten, den kan også være fra Portugal eller Gibraltar og komme i mange forskjellige drakter. Chorizo er som regel gjort av svinekjøtt og kan være fersk, kokt, tørket eller spekt. Noen er også tilsatt chili, mens andre er mildere i smaken.
Pølser fra Øst-Europa
Det finnes et utall varianter av pølser fra de østlige delene i Europa. Både Polen, Tsjekkia, Russland og Ungarn har egne pølsevarianter. Ikke mange av disse er å finne i norske kjøledisker, men stadig flere begynner å få opp øynene for disse delikatessene fra øst. En deilig polsk variant har røkt, mørkt kjøtt og einebær for smaken, mens en typisk ungarsk pølse er krydret med hvitløk.
Pølsevarianter fra Asia
En spennende og helt annerledes variant på grillen er pølse fra Asia. Mange kan kjøpes frosne i asiatiske butikker her i Norge. I Thailand lager de stort sett pølser av svinekjøtt, men også av kylling og lam. Det som er spesielt med de asiatiske pølsene er at mange av variantene går gjennom en fermenteringsprosess, noe som setter en helt særegen smak på pølsene. Noen inneholder også nudler eller ris og gjerne rikelig med krydder som for eksempel chili, koriander, thai-basilikum, kaffir, hvitløk og sitrongress.