Velg riktig tilbehør når du skal grille

Få en god start på sommeren. Oppfrisk grillkunnskapene dine. Få noen nye tips. Bli en sommerens grillmester!
Hva med tilbehør til grillmaten? Det lille ekstra som gjør susen? Det kan være de deilige bakte potetene, fylte tomater eller en eksotisk grillsaus. I tillegg til godt drikke. Dette vil vi komme tilbake til i en senere blogg. Her får du et par oppskrifter til å begynne med.

Den gode grillpoteten

Halvkokte poteter er best. Da er det lettere å få et bra resultat. Pass på å bruke poteter som egner seg til grilling. Spør i butikken (om de vet forskjellen, dessverre er det for mange butikkansatte som ikke har tilstrekkelig fagkunnskap om de matproduktene de selger). Ikke velg en melet potet. Den går fort i stykker. Asterix er en allround potet som egner seg bra.
Del potetene i skiver eller båter. Legg i hvitløk etter hvor mye i forhold til din egen smak. Et par fedd er som regel nok. Salt og pepper. Smør eller olje. Du kan drysse over litt timian for å få frem sommersmaken. Sett potetene i et brett i stekeovnen slik at de er klare når kjøttet er ferdig og du kan bære tilbehøret ut på terrassen eller ut i hagen. Om du har plass og tid nok, kan du steke potetene direkte på grillen. Da får de den fine røksmaken som ikke kan etterlignes på annen måte.
Stek potetene indirekte på grillen (uten direkte varme under), eller på 170 grader circa en halvtime.

Velsmakende grillsauser

Prøv deg frem med ulike sauser. Surt og søtt er en spennende sammensetting. Hva med en salsa av mango og jordbær? Det er en akkurat passe sterk og nydelig følgesvenn til for eksempel grillet svinekjøtt. Skal du ha det skikkelig ”hot”, gir cajun deg de rette vibrasjonene med jalapenos og chilipepper. Herlig!
Du kan også lage en buffet med ulike salater, sauser og andre godsaker som gjestene kan velge mellom. Ikke glem fargene som gjør grillfesten til en estetisk så vel som gastronomisk opplevelse.

Grønnsaker til grillen

Paprika og tomater er noe alle som regel liker og setter pris på som følge til grillmaten. Bruk gjerne de søte og saftige cherrytomatene. De smaker bedre enn de flotte, men ofte så sørgelig lite smakfulle, vanlige norske tomatene. Bruker du vanlige tomater, kan du eventuelt fylle dem med ulikt snadder.

Bland cherrytomater med basilikum og hvitløk. Har du en god olivenolje, kan du tilsette litt av denne. Et dryss med ost, pepper og salt i tillegg – og vips har du en vinner. Legg alt inn i en halv paprika og du kan nesten ikke få enklere og bedre reisefølge!

1. Skjær bort kjernen og del paprikaen på langs
2. Del cherrytomaten i to halvdeler. Bland den med hvitløk, olje og basilikum
3. Stek først den halve paprikaen (med snittsiden ned) to minutter. Fyll den med blandingen av cherrytomater. Plasser paprikaen på grillen. Bruk indirekte varme*. Stekes mør i ca fem minutter.

* Når du bruker indirekte varme, betyr det at du ikke utsetter maten for direkte varme, men setter maten i den kalde sonen (om du bruker kull eller briketter, setter du maten i en sone uten kull eller briketter rett under). Når du bruker direkte varme, blir maten stekt direkte over varmekilden.