Tips til et klassisk grillmåltid

Sommeren er endelig på vei snart og utegrillen kommer snart ut av vinterdvalen. Du har gjort innkjøp av de beste ingrediensene og nå gjenstår det bare å invitere kjære og kjente til et fantastisk måltid. Når du heller vil bruke tiden til å glede deg over at grillsesongen er i gang eller nyte selskapet til gode venner, er det fint å ha noen enkle triks i ermet. Gjør det beste ut av det du har og sats på få, men gode ingredienser og smarte teknikker.

Smarte tips

  • La kjøttet romtempereres før grilling
  • Ha tålmodighet med grillen og la den bli skikkelig varm (les eksperttips her), det skal være aske på kullet
  • Stek kjøtt til saften pipler opp på overflaten, da er det på tide å snu kjøttstykkene
  • Ikke stikk i kjøttet med en gaffel, da punkterer du kjøttet og saften renner ut
  • Husk å pensle grillristen, så forhindrer du at kjøttet setter seg fast

T-bone stek

For mange kjøttelskere er t-bone steken selve kongen på haugen. Dette kuttet er både indrefilet og ytrefilet på samme tid, med et deilig gnagebein i midten. Den skal være tykk og saftig, og er best servert litt under medium. Grill på sterk varme og snu flere ganger i løpet av steiketiden. Skru ned temperaturen mot slutten, slik at varmen får tid til å trenge godt inn i det kraftige kjøttet, uten å tørke det ut. For en t-bone stek på et halvt kilo er steiketiden cirka 10-12 minutter. La den få hvile seg noen minutter etter du har tatt den av grillen. Denne fantastiske lekkerbisken behøver intet mer enn salt og pepper, eventuelt litt kryddersmør på grillen for ekstra smak.

Fårekoteletter

Selv om svinekoteletter på grillen er langt vanligere enn fårekjøtt, er det lite som kan måle seg med den møre smaken av får. Grunnet den helt spesielle iboende smaken, behøver fårekjøtt ikke mye hjelp for å bli et smakfullt måltid. Gni inn fårekotelettene med hvitløk, salt og pepper før de legges på grillen. Du behøver ikke vente lenge, fårekjøtt bør alltid gjennomstekes, men kjøttet stekes raskt. Rosmarin er et krydder som går helt perfekt sammen med fårekjøtt.

Kyllingfileter

Kylling er noe av det sunneste kjøttet du kan grille og smaker alltid godt. Problemet med kylling er at det blir fort tørt av for mye steiking, samtidig som det er superviktig å gjennomsteke kjøttet fullstendig. Dette krever at du finner balansen når du tilbereder kylling på grillen. Det smarteste er å grille kyllingfiletene på sterk varme på begge sider og så la kyllingen hvile på utsiden av grillen med helt svak varme. For å sikre at kyllingen holder seg saftig kan en marinade redde dagen. Pensle kyllingen med en blanding av olje, sitron, salt og pepper og nyt av den deilige smaken.

Hamburgere

En favoritt blant både store og små. Hamburgere kan tilberedes av alle typer kjøtt, men det vanligste er en kombinasjon av storfe- og svinekjøtt. Bland inn salt, pepper og et egg i deigen før du lager burgerne. Grill dem på sterk varme til de er gjennomstekte. Burgere kan serveres med hva som helst, men du vil alltid ha suksess med ost, tomat, salat og en deilig dressing.