Sommerfest for små og store

Sommeren er på hell og folk er tilbake fra ferie. Kanskje skylder du naboen en tjeneste for å ha tatt inn posten din mens du var på ferie, eller kanskje har noen nye flyttet inn. For barna er det også en genial mulighet til å bli bedre kjent, så hvorfor ikke invitere naboene til en hyggelig sammenkomst dersom været tillater det. Stell til med mat alle liker og arranger leker for barna. Gi nabolaget en ny sommertradisjon som både vil bedre samværet og skape gode minner. Server enkel mat og drikke, så får alle ta med sine egne favoritter.

Grillen er det naturlige midtpunkt

Pølser er en klassiker, men i stedet for å koke dem, hvorfor ikke benytte anledningen til å slenge dem på grillen? Dersom du ikke har grillet så mye i sommer, eller du har vært lenge borte på ferie, kan det lønne seg å ta en rask sjekk av grillen før du inviterer gjester. Dette er spesielt viktig dersom du har gassgrill. Skru på gassen, smør slangen inn med tykt såpevann og se etter bobler. Dersom du ser indikasjoner på luft som kommer ut, er det et sikkert tegn på at du bør kjøpe en ny slange til gasstilførselen. Vask grillristen med stålbørste og såpevann, eller en spesialrens dersom du må gå grundigere til verks. Kjøp inn gass og kull dersom du ikke har ekstra på lager. Husk tennvæske og tennbriketter til opptenningen. Smør deg selv med tålmodighet når det kommer til å varme opp grillen. Det er mye bedre å vente litt ekstra enn at matvarene blir dårlig stekt. Som tommelfingerregel kan man si at når du synes grillen er varm nok, så venter du i 10 minutter til! Lag flere temperatursoner på grillen så er du klar til å grille det meste. Les våre stjernetips om hvordan grille som en proff her.

Mat til små og store

Siden du sannsynligvis vil måtte mette mange munner er det fint å holde seg til gode, men rimelige ingredienser. Kjøp inn grillpølser, men også pølser med mer smak som de voksne sikkert setter stor pris på. Lag enkelt tilbehør og bak deilige hjemmelagde pølsebrød. Husk sennep, sprøstekt løk og ketsjup. Her er noen tips til hva du kan servere sammen med pølsene, begynn med en frisk, alkoholfri velkomstdrink. Imponer med et vakkert dekket bord der de voksne kan slappe av mens barna leker. Oppskriften rekker til cirka 12 personer.

Alkoholfri lemonade

  • 4 dl sukker
  • 4 dl vann
  • 4 dl ferskpresset saft fra 4-5 sitroner
  • 1,4 l vann
  • Isbiter

Tilbered en sukkerlake av sukker og 4dl av vannet. Sett kaldt. Tilsett så saften fra de pressede sitronene og resten av vannet. Hell over i en stor bolle med isbiter og sett frem massevis av fargerike plastglass.

Hva er vel bedre enn hjemmelagde pølsebrød? Slik lager du dem:

Pølsebrød

  • 350 g hvetemel
  • 100 g sammalt hvete
  • 1 ts salt
  • 1 ss sukker
  • 1 1/2 dl h-melk
  • 1 1/2 dl vann
  • 4 ss olivenolje
  • 1/2 pakke tørrgjær
  • 1 egg
  • Sesamfrø

I en stor bolle blander du salt, gjær, hvetemel, vann, melk og olje. Rør alle ingrediensene godt sammen til du har en jevn blanding. Tilsett det sammalte melet litt om gangen til deigen er smidig, men ikke tørr. Hold tilbake litt av melet dersom du merker at den absorberer for mye væske. La deigen få heve seg i rundt 1 time, eller til den er dobbelt så stor. Overfør deigen til en godt melet overflate og elt den grundig. Del den opp i 14 like store emner som du knar ut til pølser. Klem dem lett med hånden for å gjøre dem litt flatere. Legg pølsebrødene på et stekebrett med bakepapir og dekk til med et kjøkkenhåndkle. For å få luftige, fine pølsebrød bør de nå få etterheve i rundt 45 minutter. Før du setter pølsebrødene i ovnen pensler du dem med pisket egg og drysser på sesamfrø. Stek pølsebrødene midt i ovnen i cirka 10 minutter på 220 grader. La de få avkjøle seg på rist før servering.

Server pølsene med en deilig potetsalat som du fikser i en fei. Pose-mos er aldri like godt som den ekte varen!

Deilig potetsalat

  • 10 poteter, kuttet i mindre biter
  • 1 l vann
  • 1/4 purre i ringer
  • 3 dl melk
  • 2 ss smør
  • 1/2 ts salt
  • 1/4 ts pepper

Skrell potetene og kutt dem i mindre biter. Dette gjør at de blir ferdig raskere. Legg dem i det kokende vannet sammen med purren. Kok til potetene er møre, husk å ikke salte vannet. Slå av all væske og mos potetene godt. Tilsett melk, smør og krydder og rør godt til du oppnår ønsket konsistens. Skulle du ønske å teste en litt annerledes variant av den klassiske potetsalaten kan du prøve en av disse.

Du kan også grille maiskolber, en absolutt favoritt blant barna, eller be naboene ta med mer grillmat dersom de ønsker det. Vær på vakt neste gang isbilen kjører forbi nabolaget og kjøp inn rikelig med is til store og små. Ingen sommerfest er komplett uten iskrem!

Tips til leker for både barn og voksne

Med striesekker kan dere lage et kappløp mellom både store og små. Del inn i lag og kjør stafett mellom familiene dersom dere er mange. En annen klassiker er eggeløp. Legg et egg på en skje og konkurrer om hvem som kan springe raskest uten å knuse egget. Du kan også henge opp et tau med et teppe over og holde en fiskekonkurranse for barna. «Fisken» kan gjerne være is-pinner eller godteposer. Det finnes mange varianter av boksen går, men det blir ekstra morsomt når hele nabolaget deltar. Sett regler på forhånd om hvor langt unna man kan gjemme seg, så det ikke blir for vanskelig for de minste. Man kan også arrangere en turnering med kubb, krokket, eller andre morsomme leker. Det viktigste er at alle få ta del i leken og at små og store morer seg sammen. Flere tips til moro finner du her. Forhåpentligvis har du nå skapt en tradisjon som nabolaget kan føre videre år etter år, ikke bare om sommeren, men året rundt!