Slik griller du med suksess

For noen er det å grille en hobby, mens andre bare smekker fire pølser på rista et par ganger i løpet av sommeren. Uansett hvor ambisiøs du er, får du her 10 gode råd om grillingens kunst ikke forvent mat av gourmet-kvalitet uten mye trening, men med disse rådene kommer du ihvertfall nærmere et godt resultat.

1. Velg magert kjøtt i tynne skiver – det gir mindre drypp og kortere steketid. Samtidig er det sunnere.

2. Unngå at kjøttet blir svidd. Hvis uhellet er ute, så skjær det brente området bort før kjøttet spises.

3. Bruk godt med krydder, som rosmarin, timian, oregano, basilikum, hvitløk, løk eller persille på kjøttet.

4. Snu kjøttet jevnlig.

5. Vil man ha rødt oksekjøtt, er det en god idé å legge det på grillen, mens det fremdeles er lettfrosset. Dermed får de en god stekeskorpe før de blir for mye stekte. Det gjelder også karbonader, men de skal snarere være rosa og ikke røde.

6. Fjærkre og svinekjøtt skal grilles godt. Saften skal være klar, ikke rød. men kjøttet skal heller ikke overgrilles slik at det blir tørt.

7. Fete kjøttstykker som svineribbe, spareribs m.m. kan kokes i forveien – så blir steketiden kortere. De kan også stekes på indirekte varme, dvs. ikke kull direkte under kjøttet, men med en brett under til oppsamling av smeltet fett.

8. Husk en sprayflaske – evt. den du bruker til stryketøyet – til å slukke små flammer med. Den er svært anvendelig, hvis det drypper litt fett ned i grillen, det gir flammer.

9. Legg mye kull på den ene siden av grillen og litt på den annen siden. Så kan du veksle mellom litt og mye varme, noe som spesielt er bra når du griller større ting.

10. Smør metallspydene med olje, før maten settes på. Og legg tre- og bambusspyd i kaldt vann i noen timer før bruk, så svir de seg ikke så lett.

Flere grilltips får du her