Slik får du mest mulig matglede med Cosori Pro Airfryer

Vi i Grillhagen.no er alltid på jakt etter å teste ut nye spennende produkter som kan hjelpe oss å lage god mat, og som nordmenn flest liker vi sunne og enkle matretter som det ikke er altfor komplisert å snekre sammen. Gleden var derfor stor i heimen da undertegnende kom hjem med den nyeste airfryer modellen fra Cosori, nemlig Cosori Pro. For de av dere som ikke kjenner til Cosori, er dette et markedsledende merke innen airfryere som har gjort det veldig bra på airfryer tester både internasjonalt og i Norge. Blant annet har Cosori fått toppkarakter og best i test på nettsider som Amazon, Forbes og hjemlige Fitnesstrening og Tekguide. Det var derfor med store forventninger vi åpnet esken og forsøkte oss på den første retten. I de neste avsnittene kan du lese mer om hvilke erfaringer har gjort oss med Cosori airfryer etter 3 måneders bruk.

Hvorfor nettopp Cosori Pro?

Vi ble først oppmerksomme på Cosori da en venn av oss inviterte oss på middag, og vi ble totalt overrasket når vi oppdaget at man faktisk kan lage en hel kylling i en airfryer. Og vi ble enda mer overrasket når vi oppdaget hvor nydelig stekt den ble, med fantastisk brun og sprøstekt skorpe samtidig som den var saftig på innsiden. Dette var rett og slett mye bedre enn hva vi noen gang har klart å få til med en vanlig varmlufts stekeovn. Faktisk likner en airfryer veldig mye på profesjonelle konveksjonsovner som brukes på restauranter, kantiner og storkjøkken for å oppnå best mulig resultat på retter som nettopp grillet kylling.

Når vi begynte å undersøke de ulike modellene fant vi ut på Cosori.no at dette er en produsent som har tatt i bruk en helt unik teknologi når det gjelder selve luftstrømmen; såkalt Air Crisp teknologi som vi kommer nærmere tilbake til i avsnittet under. Det var derfor et helt naturlig valg for oss å bestille Cosori, og grunnen til at valget falt på Pro-modellen er en perfekt kombinasjon av egenskaper og størrelse. Selv om dette er en modell som er relativt kompakt og lett får plass på kjøkkenbenken rommer den samtidig utrolige 4,7 liter, noe som er mer enn nok for vårt behov. Dessuten er Cosori Pro Airfryer veldig stilig å se på med et minimalistisk design som passer perfekt for moderne kjøkken. Berøringsdisplayet befinner seg på toppen av enheten som består av en matt glassplate slik at den er veldig lett å rengjøre uten at fettrester og skitt setter seg fast. Selve matkurven lar seg også lett fjerne, slik at den kan rengjøres separat i vasken eller i oppvaskmaskinen.

Hvordan blir maten så god og sprøstekt i en airfryer?

Før vi svarer på spørsmålet skal vi gi deg en kjapp innføring i hvordan en airfryer faktisk fungerer. Som tidligere nevnt fungerer en airfryer på lik linje med konveksjonsovner som ofte benyttes av profesjonelle kokker. Måten den fungerer på er at en sterk vifte blåser intens varmluft på maten slik at alle overflatene blir jevnt stekt. Cosori har lagt mye arbeid i å utvikle Air Crisp-teknologien som er helt unik for denne airfryer produsenten. Luftstrømmene gjør at maten blir jevnt tilberedt og får en sprø tekstur. Ja, faktisk kan du regne med at Cosori Pro sin forvarme-funksjon er så mye som 20% raskere enn andre airfryer modeller. For det første betyr dette at maten får en mye sprøere tekstur enn vanlige airfryere, og for det andre lages maten så mye som 1,5 ganger raskere enn en tradisjonell stekeovn.

Hvordan skiller en airfryer seg fra en frityrkoker?

Vi kan gjerne innrømme med en gang at vi er veldig glade i frityrstekt mat. Perfekt fritert pommes er bare en himmelsk opplevelse. Problemet er bare at det er så vanskelig å lage skikkelig sprøstekte pommes hjemme. Bruker du en frityrkoker er det vanskelig å finne de optimale innstillingene, og når du bruker stekeovn må du ofte steke potetene i minst en time for å få et skikkelig sprøtt resultat. Og når de endelig er gjennomstekte er de ofte ikke så myke på innsiden som når du får skikkelige gode pommes på restaurant. Spørsmålet er om en airfryer kan levere det samme resultatet som en perfekt frityrstekt pommes. Her må vi svare både ja og nei. Når det gjelder smak og tekstur er vår erfaring at en airfryer kan levere mye bedre resultater enn hva vi var vent til fra tidligere når det gjaldt hjemmelaget pommes.

Sammenliknet med en perfekt pommes frites fra restaurant, vil vi si at den største forskjellen ligger i at stekeskorpen er noen få millimeter tynnere med en airfryer. Dette kommer av at oljen trenger seg dypere inn i maten når den blir frityrkokt sammenliknet med en airfryer hvor man sprayer på et tynt lag med olje utenpå maten (før man legger maten i matkurven). Begge metodene gir derfor nydelig sprøstekt overflate, så kommer det an på smak og behag om man foretrekker den tykkere stekeskorpen man får med en tradisjonell frityrkoker. I tillegg har en airfryer et ess i ermet som en frityrkoker aldri vil klare å kunne slå; nemlig fettinnholdet i maten. Faktisk kan du regne med at fettinnholdet i maten blir redusert med så mye som 90% sammenliknet med en tradisjonell frityrkoker. Siden smak og tekstur er relativt lik, er vi derfor ikke i tvil om hvilken metode vi foretrekker når det gjelder det totale resultatet.

Kan en airfryer brukes til annet enn typiske hurtigmatretter?

Av en aller annen grunn tror mange at en airfryer passer best til hurtigmat, noe som ikke kunne vært lenger fra sannheten. Med et kvalitetsprodukt som Cosori Pro i hus, kan du lage gourmetretter som du kan blir like kry av som om de skulle vært servert av Øystein Hellstrøm. Alle de fantastiske automodusene gjør at du kan overraske familien med den ene nydelige retten etter den andre. Her snakker vi sunn snaddermat laget fra bunnen av, og ikke «fabrikkprodusert søppel» som Hellstrøm ville ha sagt. Siden det er så veldig enkelt og raskt å lage maten har det faktisk blitt til at vi får tid til å lage en skikkelig godt hjemmelaget måltid hver eneste dag, selv på de mest travle ukedagene. Da vi laget maten med stekeovn, brukte vi ofte 1,5-2 timer på å lage middag. Nå bruker vi nesten alltid under 1 time på å lage nydelige retter fordi airfryeren er så urolig mye raskere.

Når det gjelder de 9 ferdiginnstilte modusene kan du velge mellom:

 • Kylling – 193 °C/20 minutter
 • Pommes Frites – 193 °C/25 minutter
 • Frossen mat – 177 °C/10 minutter
 • Biff – 230 °C/6 minutter
 • Sjømat og fisk – 177 °C/8 minutter
 • Grønnsaker – 177 °C/10 minutter
 • Bacon – 160 °C/8 minutter
 • Forvarme – 205 °C/4 minutter
 • Hold varm – 77 °C/5 minutter

På denne måten slipper du å bruke en masse unødvendig tid på å sjekke oppskrifter på nettet, og kan i stedet kjøre på med matlagingen fra første minutt. Det eneste du trenger å gjøre er å legge maten i beholderen, lukke skuffen og trykke på rett knapp. Stort enklere får det ikke blitt. Dersom du likevel skulle ønske å se etter mer detaljerte oppskrifter kan du benytte Cosori-appen som gir deg gratis tilgang til 100 spesialtilpassede oppskrifter. Noen av favorittene våre inkluderer:

 • New York biff med chimichurri
 • Japanske kjøttboller
 • Svinerullade med parmaskinke
 • «Fritert» mozzarella sticks
 • Cajun pommes frites
 • Rosenkål med parmaskinke
 • Bananbrød med nøtter
 • Muffins med blåbær og sitron
 • Kanelsnurrer

Ja, du leste riktig. Kanelsnurrer. Faktisk kan du lage en rekke forskjellige desserter og bakevarer fra kanelsnurrer og bananbrød til eplepaier og sjokolademuffins. Raskt og effektivt kan du derfor benytte airfryeren til å servere en hyggelig overraske i form av en dessert etter middagen. Med minimal innsats. Dersom du ønsker mer inspirasjon når det gjelder airfryer retter anbefaler vi deg å ta en tur på YouTube hvor du finner en lang rekke kanaler som er dedikert til airfryer-oppskrifter og råd tips om hvordan du får mest mulig ut av Cosori Pro. Her er det bare fantasien som setter grenser for hva du kan tilberede.

Hva med rengjøring? Blir det ikke mye fett?

Vi i Grillhagen liker å gjøre unna rengjøringen raskt og effektivt, så når vi vurderer en kjøkkenmaskin ser vi alltid etter en modell som er enkel å rengjøre med lite vedlikehold. For å hoppe rett til konklusjonen kan vi fastslå at man ikke trenger å være rengjøringsekspert for å vaske Cosori Pro. Den minimalistiske stilen passer perfekt for oss, noe som betyr rene glatte linjer og overflater som gjør at du fjerner alt av fett og matrester med et lett drag med kluten. Alle sidene på Cosori Pro er dekket med børstet metall og toppen er belagt med en glassflate som dekker berøringsdisplayet. Med andre ord er det absolutt ingen kriker eller kroker hvor matrestene kan sette seg fast. Dette gjør rengjøringen til en drøm i forhold til mange andre kjøkkenmaskiner vi har vært bort i laget av plast med en rekke brytere og knapper hvor fett og skitt har en lei tendens til å feste seg over tid.

Hva med innsiden av en airfryer? Setter ikke matrestene seg fast?

Når det gjelder innsiden av Cosori pro består den av en avtagbar matkurv som du enkelt kan fjerne ved et enkelt trykk på håndtaket. Selve materialet i kurven er ikke-klebende, noe som gjør den utrolig enkel å skylle av etter bruk. Du kan selvsagt også vaske den i oppvaskmaskinen. Innsiden på skuffen kan du enkelt vaske med en fuktig klut. I sum kan vi derfor si at rengjøringen er veldig enkel, så her er det ingen som trenger å slåss om hvem som skal ta oppvasken. Et godt råd: Enten du ender opp med å kjøpe Cosori Pro eller en annen modell vil anbefale deg å kun se etter modeller med avtagbare kurver.

Kan man grille mat i en airfryer?

Gjengen vår i grillhagen.no er selvfølgelig alltid på jakt etter nye og effektive måter å grille på, men vi er også utrolig kresne når det gjelder smak. Det var en gledelig overraskelse når vi oppdaget at Cosori Pro blir levert med et spydstativ med 5 spyd. Dette er definitivt et godt tegn, og viser at Cosori har tenkt på målgruppen vår. Nordmenn er tross alt verdensmestere i å grille (i alle fall i egne øyne), så det var med store forventninger vi prøvde ut den første grillretten: Svinekjøtt teriyaki grillspyd. Vi er store fans av teriyaki saus til grillspyd når vi griller. Dette er en smaksbombe av store dimensjoner som løfter grillmaten til nye høyder.

Selve sausen lager du ved å blande maisstivelsesblandingen, soyasaus, brunt sukker, hvitløk og ingefær som rask kokes i en kjele rundt 5 minutter. Etter å ha spiddet svinekjøttet med grillspydene legger du kjøttet i marinaden en god stund før du legger dem på stativet som plasseres i matkurven. Velg kjøtt som automodus og juster tiden til 8 minutter. Resultatet er perfekt stekt kjøtt med utrolig bra tekstur og en smaksfest i munnen av de helt sjeldne. Dette er en rett som virkelig gjør susen dersom du har gjester og vil piffe opp stemningen med en imponerende forrett. Oppskriften finner du forresten i oppskriftsboka som du får gratis med på kjøpet.

Konklusjon – bør jeg investere i en airfryer?

Vi må innrømme at vi var ganske skeptiske da vår venn først introduserte oss til Cosori og fortale at den grillede kyllingen var laget i en airfryer. Vi hadde aldri i verden trodd at man kunne oppnå restaurant-nivå på maten ved å lage den i en kjøkkenmaskin som får plass på benken. Så her var det kjærlighet fra første stund vi satte tennene i det saftige kyllingkjøttet og oppdaget et helt nytt univers av enkle og sunne retter. Siden vi kjøpte oss Cosori Pro har dessuten matbudsjettet vårt gått kraftig ned siden vi har nesten kuttet ut ferdigretter og takeaway.

Med en så enkel og effektiv måte å lage nydelig mat hjemme, er det rett og slett ikke noe tid å spare lenger på å tilberede ferdigretter. Vi kan derfor varmt anbefale Cosori Pro etter tre måneder med intens bruk så å si hver dag. Dette er definitivt ikke en kjøkkenmaskin som kommer til å havne i en krok og støve ned.