Hvordan tenne opp grillen

For mange er det ikke noe stress å få fyr på grillen. Lang tids erfaring gjør at de vet akkurat hva som skal til. Men for enda flere er selve opptenningen den verste delen av hele grill-affæren (få grilltips på www.grillhagen.com)). Man dynker med tennvæske og tenner fyrstikk etter fyrstikk. Plutselig står gjestene der og lurer på når maten er klar, mens kullet absolutt ikke er i samme fyr og flamme. Distraher gjestene dine med en deilig sommerdrink og stress ned. Hva er den enkleste måten å få fyr på en kullgrill på?

Opptenning med tennvæske

Dette er den mest tradisjonsrike metoden, som de aller fleste benytter seg av. De nyere tennvæskene lukter mindre enn de gamle typene og tar bort bekymringen om at smaken vil sette seg i maten. Slik bør du gå frem:

 • Legg kullet i en pyramideform i midten av grillen. Dynk godt med tennvæske.
 • Vent i minst 10-15 minutter før du tenner på. Dette gir tennvæsken tid til å absorberes av kullet og vil gjøre at de både antenner enklere og brenner lengre.
 • Vent helt til kullet har fått et hvitt lag aske på utsiden. Fordel kullet utover i grillen med en rake. Det beste er å lage en varm og en kaldere sone, slik at du kan grille alle typer mat på grillen.
 • Vær tålmodig. Hele prosessen tar rundt 45 minutter fra du legger kullet i grillen til du kan slenge på biffene. Når du først har fått fyr bør du teste ut denne fantastiske oppskriften på spareribs.

Opptenning med elektrisk grillstarter

En ganske ny oppfinnelse som har revolusjonert opptenningsprosessen for de som har prøvd den. Krever at du har stikk-kontakt på terrassen (eller en lang skøyteledning). Det finnes flere ulike modeller, men de fleste har samme prinsipp. Du fyller kullbrikettene opp i en sylinderformet beholder som antenner kullet før du heller det tilbake i grillen. Les mer om grillstartere her. Slik gjør du det:

 • Hell ønsket mengde briketter i grillstarteren.
 • Legg 2-3 opptenningsblokker på kullristen og fyr på.
 • Plasser grillstarteren på risten over opptenningsblokkene.
 • Når flammene når opp over brikettene er de klare og dekket med et tynt lag aske. Dette tar mellom 20-40 minutter alt etter hvor mange og hva slags briketter du bruker.
 • Hell brikettene tilbake i grillen og dander dem etter hvordan du vil grille. Bruk beskyttelseshansker!

Opptenning med «brennende poser»

Dette produktet er basert på ren olje, og både selve posene og innholdet er brennbart. De antennes ved 65 grader, noe som gjør at du trygt kan oppbevare dem hjemme uten å være redd for brannfare. De er enkle å bruke og helt uten gift og lukt. Slik gjør du det:

 • Fordel kullet utover og lag en grop til posene. Tenn på.
 • Når de er i full fyr etter rundt 30 sekunder raker du kullet sammen rundt flammene, uten å dekke flammene helt.
 • Det tar rundt 20-30 minutter, alt etter hvor mye kull du har i grillen, før kullet er hvitt og du kan spre det utover i ønsket form.

Les også om andre alternativer til opptenning av grillen i denne lærerike artikkelen.