Hvordan grille kjøtt: En komplett guide

Det ser så enkelt ut når de som virkelig vet hva de driver med slenger en rød biff på grillen og en liten stund senere serverer den saftigste delikatessen du noen sinne har satt tennene i. Er det så enkelt? Svaret er ja (spesielt med en av våre sauser)! Om du tar hensyn til tykkelsen på kjøttet, samt følger disse enkle tipsene, kan du også imponere venner og kjente med kjøtt grillet til perfeksjon. Selv om kjøttet kanskje er måltidets hovedperson bør du ikke glemme tilbehøret.

Velg riktig kjøtt

De tykkeste biffene krever riktig nok lengre steketid og at du har lokk på grillen, men de blir mye saftigere enn de tynnere kuttene. Når du kjøper kjøttstykker i butikken bør du gå for de som er nærmest utløpsdatoen. Dette kjøttet har fått tid til å mørne i pakken og har mye bedre smak. Synlig fett i kjøttet er også en fordel, dette holder kjøttet saftigere og gir en fantastisk smak.

Forbered kjøttet på riktig måte

Kjøtt som går direkte fra kjøleskapet til grillen blir sjelden godt. La kjøttet tempereres på kjøkkenbenken først, slik at de gode smakene rekker å utvikle seg før grilling. Enkelte sverger til og med til en lett massasje av kjøttstykkene for å myke opp fibrene og gjøre kjøttet mørere. Om du skal marinere kjøttet bør du helst la det kose seg i marinaden over natten, minimum 2 timer. Tips til marinade finner du her. Husk å tørke av kjøttet før grilling, selv marinerte kjøttstykker, for å oppnå en jevn og fin stekeoverflate. For å holde på saftigheten bør du vente til etter grillingen med å skjære bort overskuddsfettet. For å unngå at koteletter, flintstek og svinekam krøller seg når de legges på grillen, skjærer du små snitt rundt kanten på disse kjøttstykkene.

La ikke kjøttsaftene få stikke av

Unngå å stikke i kjøttet med en gaffel mens du griller, da punkterer du kjøttet og de deilige saftene forsvinner ned i kullet og etterlater kjøttet tørt og smakløst. Anvend heller en klype, da unngår du også å brenne deg på fingrene! Bruk klypen til å forsiktig presse på kjøttet for å vurdere hvor godt stekt det er. Om kjøttet fortsatt er rått vil det nesten ikke gi motstand, medium tilberedt kjøtt gir litt motstand, mens gjennomgrillet kjøtt gir mest motstand. Et steketermometer gir deg enda bedre oversikt. Ved 55 grader er kjøttet rødt, ved 59 grader er kjøttet rosa og ved 70 grader er det gjennomstekt.

De beste tipsene

  • Vent med saltet til etter grilling. Om du salter mye før kjøttet legges på grillen, vil saltet trekke saften ut av kjøttet og etterlate det tørt.
  • Når du har tatt kjøttet av grillen, bør du alltid la det hvile noen minutter før servering.
  • For å gjøre magert kjøtt saftigere kan du surre det inn i bacon skiver. Det gir dessuten en deilig røkt og saltere smak.
  • Få også med deg tipsene for å få den herlige røkte smaken på kjøttet her.

Steketider for kjøtt

  • Storfekjøtt, entrecôte, biff – 2-3 min/side
  • Løvbiff – 2 min
  • Lammekoteletter – 2-3 min/side
  • Lammestek- 3-4 min/side
  • Svinekam, svinekotelett – 3-4 min/side

Tidene ovenfor er for kjøttstykker med en tykkelse på 1 1/2 cm. Husk at tykkere skiver behøver mer tid på svakere varme for å ikke bli brent på utsiden. Les mer om grilling på indirekte varme her.