Drømmebiffen

La drømmene bli virkelighet. Alle kan lære seg å steke den perfekte biffen. Det kan oppfattes som vanskelig, komplisert, men når du først får teken på det, kan du for alltid si adjø til gjennomsnitts-biffen. Da vil du nemlig grille drømmebiffen hver eneste gang. Det første du må gjøre er å tenne opp grillen, les våre beste tips her.

I korte trekk

Dersom du har kulegrill, fordeler du det varme kullet under den ene halvdelen av risten. På en gassgrill tenner du kun for brenneren på én av sidene. Les mer om indirekte grilling her. Ha tålmodighet og la grillen bli skikkelig varm og god. Dette er viktig for at du skal få den perfekte steikeskorpa. Legg så kjøttet på den varme delen av grillen og stek på begge sider. Et trenet øye vet at når det ryker fra den siden som stekes, er steikeskorpa et faktum. Flytt biffene til den mindre varme siden av grillen og ha på lokket. Hvor lenge de får hvile der avgjør hvor godt stekt de blir. Bruk et steketermometer til å holde kontroll på kjernetemperaturen.

Nøkkelen til suksess ligger i detaljene

Et steketermometer blir din beste venn når du steker biff. Dersom du er ute etter en skikkelig blodig biff, bør du fjerne den fra grillen når kjernetemperaturen når 55 grader. Liker du biffen medium stekt, er 60 grader nok for deg. Fra 65 grader og oppover vil du finne fullstendig gjennomstekt kjøtt. Ekspertene sverger til 59 grader, men det går selvfølgelig litt etter smak og behag også. Dersom du ikke har steketermometer, kan du beregne steketiden etter hvor tykke biffene er:

  • 2,5 cm: Bør stekes i totalt 5-8 minutter. 4-6 minutter over direkte varme og 1-2 minutter over indirekte varme.
  • 3 cm: Bør stekes i totalt 8-10 minutter. 6-8 minutter over direkte varme og 2-4 minutter over indirekte varme.
  • 3,5 cm: Bør stekes i totalt 10-15 minutter. 6-8 minutter over direkte varme og 4-7 minutter over indirekte varme
  • 5 cm: Bør stekes i totalt 15-18 minutter. 6-8 minutter over direkte varme og 9-10 minutter over indirekte varme.

Les også våre tips om hvordan gjøre det beste ut av kyllingen når du griller.

Ting å tenke på

Prosessen starter i butikken. Velg en marmorert biff der du kan se fettrander i kjøttet for et saftig og smakfullt resultat. Det er vanlig å beregne rundt 200 gram per person når man tilbereder kjøtt. Noe av det beste du kan gjøre for biffen er å ta den ut av kjøleskapet i god tid før den skal på grillen. Dersom du legger kaldt kjøtt rett på grillen vil porene i kjøttet eksplodere og kjøttsaftene siver ut. Resultatet er den tørreste, seigeste biffen du har sett. Også det du gjør etter steking har innvirkning på resultatet. La biffen hvile seg noen minutter på en lunt sted før servering. Ikke glem tilbehøret når du serverer grillet biff, men hold det enkelt. Biffen er superstjerna i dette måltidet og du bør ikke la tilbehøret få stjele showet og forstyrre smaksløkene så altfor mye.